Staphorst is altijd een bezoekje waard!

Drie woensdagen, waarop duizenden bezoekers vanuit alle windstreken naar Staphorst komen om voor het eerst of opnieuw kennis te maken met Staphorst, zijn cultuur, zijn historie en zijn tradities. Tijdens de ‘Staphorstdagen’ laten we zien dat dit heel goed samengaat met het moderne, snelle leven. Wees welkom op 7, 14 en 21 augustus 2024!

Oude ambachten

Terwijl het verkeer voortraast over de A28, die Staphorst doorsnijdt, komt de  bezoeker een paar honderd meter verderop even op adem bij de sfeer van het met de hand maaien en dorsen van de rogge, oude en vooral agrarische ambachten, zoals, strohakselen, touwdraaien, het haren van de zeis of zende, houtbewerken, enz.
Deze worden gedemonstreerd op het erf van twee originele Staphorster boerderijen.

Demonstraties

Daar is ook een demonstratie te zien van het beroemde Staphorster stipwerk en de historische brandweer geeft regelmatig een demonstratie over het bluswerk in die tijd.

Ook staan er een wisselend aantal antieke bromfietsen, auto’s, tractoren of werktuigen opgesteld. Bovendien kan men zich er laten wegen op een dorpswaag uit 1788 en is er voor de kinderen gelegenheid om zich rond te laten rijden in een echt Staphorster treintje, speciaal gemaakt door één van de vele vrijwilligers. Op de minisnuffelmarkt, de kinderrommelmarkt of de grote braderie (op de derde dag) heerst altijd een gezellige drukte en vindt ieder wel iets van zijn of haar gading.

Wandelen door het Reestdal

Buiten de bebouwde kom, richting IJhorst, staat korenmolen ‘De Leijen’, een achtkantige grondzeiler uit 1854. Indien mogelijk is deze open voor bezoek.

In IJhorst, kan een wandeling door  het fraaie Reestdal worden gemaakt. Ook een wandeling door de boswachterij Staphorst is aan te bevelen. Men kan er genieten van de rust en de wijdsheid van dit bijzondere natuurgebied.

Zo heeft Staphorst de bezoeker altijd heel veel te bieden.